Close

Hotel van de Vijsel - Overtoom 13-15-17 Amsterdam

Foto Lucas Kemper Fotografie

Foto Lucas Kemper Fotografie

De voormalige Houthandel Van de Vijsel is getransformeerd in een hotel. Daar ging een procestijd van bijna twintig jaar aan vooraf, van plannenmakerij, bezwaren, procedures, vastgoedovernames en tussentijdse aanwijzing tot gemeentelijk monument in 2005. Drie van de vijf loodsen werden gebouwd in 1890, naar een ontwerp van de jonge J.W.F. Hartkamp (Lettergieterij Tetterode, 1901). 

Tussen de monumentale kolommen en balken van de houtopslagloodsen zijn gedeuvelde massief houten wanden en vloeren aangebracht, die tevens de functie van hoofddraagconstructie hebben. Het totale toegepaste houtvolume bedraagt 812 m3, waarvan 101 m3 aan gerestaureerde kolommen en balken. 

Het hotel omvat 82 kamers, verspreid over de vijf houtloodsen, die nu via een centrale corridor aan elkaar gekoppeld zijn, zowel op de begane grond als in het souterrain. De vijf oorspronkelijke loodsen werden afgewisseld door overdekte binnenhoven. Het 928 m2 groot perceel was hierdoor volledig bebouwd, wat zo is gebleven bij het aanbrengen van een kelder onder het gehele complex.  

De binnenhoven zijn weer opengemaakt, verdiept tot in het souterrain en van beplanting voorzien. De veertien hotelkamers en de corridor in het souterrain krijgen hierdoor volop daglicht. Dubbele vloeren in het souterrain zorgen, samen met sedumdaken en groene binnenhoven, voor het 'rainproof' zijn van het gebouw.

Voormalige houthandel Van de Vijsel, Overtoom 13-15-17 te Amsterdam

Schets uit 2007, doorsnede zuid-noord

Schets uit 2007, doorsnede zuid-noord

Lees ook het artikel ' Vijftien jaar op de nominatie, en nog steeds geen hotel ' in Het Parool  14 juli 2012

Tekeningen 1e fase bouwaanvraag uit 2008

klik op de afbeelding voor een vergroting - blader via pijltoetsen