Close

Balkons


Transient

Balkon 19e eeuws herenhuis Amsterdam

De wens van de opdrachtgevers was om vanuit hun woonkamer op de belétage naar buiten te kunnen lopen en tijdens warme zomeravonden buiten te kunnen verblijven. Het souterrain lag daarvoor te diep ten opzichte van de tuin. Het bestaande, kleine houten balkon bij de uitbouw stond min of meer op instorten. Het balkon is samengesteld uit twee delen vanwege het grote verschil in de achterliggende constructies. In de vormgeving van het balkon is deze tweedeling echter niet terug te zien. De achtergevel en het balkon liggen pal op het noorden, er komt nauwelijks zonneschijn. Een stalen, verzinkte constructie lag daarom voor de hand. Een deel van het balkon vormt het plafond van de achterkamer in het souterrain, dit is bouwfysisch correct opgelost. Bouwjaar van het balkon is 2000.

 

Balkon 19e eeuws herenhuis Amsterdam

Dit balkon ligt op het zuidzuidoosten  - in het verlengde van een houten serre, die gehandhaafd moest blijven. Tijdens het funderingsherstel van het huis zijn er in de tuin twee extra palen bij geheid, waardoor de balkonconstructie goed kon worden opgevangen. Een uitkragende constructie was hier niet mogelijk. Daarentegen is de draagconstructie van de houten serre aan de onderkant met stalen balken versterkt.